MIEJSKIE LEGENDY – KAWA (Part 2) Kawa a cholesterol

Kawy organiczne & fair trade

Kawy organiczne & fair trade

Przed tobą drugi odcinek kawowego serialu z aktualnościami świata nauki wobec kofeinowego szaleństwa. Ciśnienie, cholesterol, serce, wątroba, jelita, nerki, demencja, ciąża, odporność… a spożywanie kawy – o tym wszystkim dowiesz się z tego kawowego serialu.

Zastanawiałeś/aś się pewnie nie raz jak połączyć nieustanną popularność kawy z krążącymi wszędzie informacjami o jej domniemanych negatywnych wpływach na zdrowie. Znalezieniu odpowiedzi na to pytanie na pewno pomoże przyjrzenie się aktualnym badaniom przeprowadzonym przez renomowaną niemiecką instytucję Deutsche Gruene Kreuz e.V. uznawaną za wolną od wszelkich komercyjnych, politycznych i religijnych wpływów. Badania ogłoszono latem 2012 roku. W tym odcinku przyjrzymy się aktualnym oszacowaniom wpływu kawy na poziomu cholesterolu.

Kawa a poziom cholesterolu

Kawa sama w sobie nie zawiera cholesterolu. Zawiera jednak tzw. dieterpeny (związki lipidowe: kafestol i kafeol), o których wiadomo iż w sposób pośredni podnoszą wartość cholesterolu we krwi. Jedna z nich utrudnia pracę enzymów wątrobowych odpowiedzialnych za odpływ cholesterolu. Wiesz jednak, że parzenie kawy przy użyciu filtra minimalizuje wpływ dieterpen? Zostają one w filtrze i nie dostają się do twojej kawy. Według aktualnych badań kawa filtrowana nie ma żadnego istotnego wpływu na poziom cholesterolu. Rozpoznawalne ilości dieterpen pojawiają się w kawie parzonej metodą turecką, gotowanej kawie w stylu skandynawskim, tej robionej w zaparzaczu tłokowym (Frenchpress) i innych bezfiltrowo przygotowywanych kawach. 5 filiżanek kawy niefiltrowanej kawy podwyższa poziom cholesterolu o około 0.33 mmol/L. W kawie Robusto znajduje się mniej dieterpen niż w Arabika. Osobom z podniesionym poziomem cholesterolu i pijących kawę espresso zalecane jest więc spożywanie mniejszych ilości, alternatywnie przerzucenie się na kawy filtrowane. Oczywiście zawsze godne polecenia wydają się kawy organiczne.

Wypiłeś/aś porządne espresso – już tego nie ukryjesz!

Jak więc widzisz, nie taki diabeł straszny, czasem starczy tylko podregulować ilość lub sposób parzenia kawy. A jak jesteśmy już przy ilościach. Czy wiesz jak poznasz, że pijasz za dużo kawy? Po efektach! Jurek Owsiak zaprosi cię na partyjkę szachów a Kuba Wojewódzki nazwie twoim imieniem swego psa. Ale bez obaw. Nikt nie ma nic złego na myśli. Najwyraźniej podkręciłeś/aś tempo.

I jeszcze jedno pytanie: Sprawdzałeś/aś już czy jesteś uzależniony/a od kawy? Odpowiedz sobie na poniższe pytania, a wszystko będzie jasne:

Przygotowanie kawy rozpuszczalnej wydaje ci się zbyt czasochłonne? Za każdym razem rozmawiając o śmierci prosisz znajomych o kremację w puszcze po kawie?

No cóż, mimo wszystko nie załamuj się. Śledź kolejne odcinki kawowego serialu. Wyczytasz jeszcze sporo nowości na temat swojego nałogu. I zdziwisz się – wcale nie czekają cię tylko cierpienia, ale przede wszystkim zasłużone przyjemności.

W następnym odcinku kawowego serialu: kawa a serce, czyli o tym czy tej miłości może towarzyszyć zdrada.

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s